Ce este Piano Star
Clasa de Excelență Piano STAR este un program intensiv de pregătire artistică, mentorat și management cultural pentru 10 tineri pianiști din mediul preuniversitar. Programul se va încheia cu organizarea Festivalului Piano Star, cu ocazia căruia partenerii culturali ai proiectului vor acorda premii celor mai buni dintre participanți.

Cui se adresează
Clasa de Excelență Piano STAR va avea 10 pianiști cu vârste de maxim 18 ani la 30 iulie 2021. Având în vedere intensitatea programului, se preferă ca participanții să fie elevi de liceu, dar pot fi acceptați și mai tineri, după caz.

Selecția participanților
Selecția celor 10 tineri pianiști din mediul preuniversitar va fi realizată de un juriu internațional, pe baza înscrierilor.

Termen limită înscrieri
Înscrierile se desfășoară până pe 30 iulie 2021, iar rezultatele vor fi anunțate pe la începutul lui august 2021.

Juriul
William FONG – Șef Catedra Pian la Purcell School Londra, Profesor Pian Academia Regală de Muzică din Londra

Florian MITREA – Profesor pian la Purcell School Londra, Profesor muzică de cameră Academia Regală de Muzică din Londra

Aaron SHORR – Șef Catedra Pian la Conservatorul Regal al Scoției, Glasgow

Hotărârile juriului sunt definitive și inatacabile. Din momentul înscrierii la concurs, candidații acceptă prezentul regulament și autoritatea juriului.

Desfășurarea programului intensiv Piano Star:

1. Sesiuni de pregătire intensivă
Tinerii pianiști vor fi antrenați în 4 sesiuni intensive de pregătire care se vor desfășura în perioada august – noiembrie:
- să exceleze ca artiști protagoniști în Festivalul care va închide proiectul,
- să își perfecționeze abilitățile de a se prezenta publicului atât pe scenă, cât și în mediile online,
- să dobândească noțiuni practice de organizare de evenimente culturale prin pregătirea unor mini-festivaluri pe cont propriu.
Profesorii îndrumători ai participanților vor face, de asemenea, parte din program pentru schimb de practici cu echipa de proiect și susținerea activă a elevilor în probele intense prin care vor trece.

Pe lângă sesiunile de perfecționare artistică individuală, programul cuprinde și o zi festival deschisă publicului – lunchtime concert și ateliere colective practice în prezența scenică, ateliere de comunicare, dialoguri cu artiști, curatori si producători culturali invitați de instituțiile partenere.

2. Festival colectiv de final
Clasa de Excelență își va încheia cursurile prin organizarea în luna noiembrie a Festivalului Piano STAR la București, în locațiile puse la dispoziție de instituțiile partenere.

3. Premii-concert pentru cei mai apreciați pianiști în Festival
Cei mai apreciați pianiști din proiect vor fi invitați ca artiști în acțiuni culturale ulterioare ale unor instituții partenere în acest proiect:
Radio România Muzical [va acorda premiu difuzare și înregistrare în studio],
Filarmonica Transilvania Brașov [va acorda premiu recital / concert cu orchestra în stagiunea 2021- 2022],
The Purcell School din Londra [va acorda premiu recital în Festivalul itinerant în Londra, Glasgow și Sacile/Italia în 2022].

4. Film documentar și podcasturi
Activitățile programului vor fi filmate, iar participanții pianiști si profesorii lor îndrumători vor fi intervievați pentru podcast-uri care vor fi postate pe paginile de social media ale programului.

Program / Calendar
August 16-21 Brașov. Cursurile și seminariile vor avea loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov și la Liceul Vocațional de Muzică Tudor Ciortea. Recitalurile vor avea loc la Filarmonica Transilvania Brașov.

Septembrie 13-18, București. Cursurile vor avea loc la ARCUB Sala Mare, Institutul Cultural Maghiar, Institutul Francez. Seminariile și recitalurile vor avea loc la ARCUB Sala Mare / Centrul de Arte Tinerimea Română.

Octombrie 25-29, București. Cursurile vor avea loc la ARCUB Sala Mare, Institutul Cultural Maghiar, Institutul Francez. Seminariile și recitalurile vor avea loc la ARCUB Sala Mare / Centrul de Arte Tinerimea Română.

Noiembrie 15-19, București. Cursurile vor avea loc la ARCUB Sala Mare, Institutul Cultural Maghiar, Institutul Francez. Festivalul va avea loc la ARCUB Sala Mare / Centrul de Arte Tinerimea Română.

Taxa de înscriere
250 lei

Regulamentul Concursului
Citește REGULAMENTUL Concursului - aici.

Înscrie-te aici!!!
Completează în Google Forms,
sau descarcă și completează Fișa de înscriere de aici.

Pe lângă fișa de înscriere completată cu toate informațiile solicitate, semnată de participant, părinte/ tutore și profesorul îndrumător, mai trebuie transmise următoarele documente:

(1) Copie după cartea de identitate / certificat naștere.

(2) Dovada achitării taxei de înscriere

(3) Link-ul/link-urile videoclipului cu filmarea repertoriului participantului, încărcat după filmare în cont YouTube.

(4) Scrisoare de recomandare din partea profesorului îndrumător.
(Va fi trimisă de profesorul îndrumător pe adresa de email pianostar@dccom.ro cu numele elevei/elevului în Subiect)

 

Context
Artele, inclusiv muzica clasică, s-au transformat recent și au căpătat o dimensiune digitală datorită pandemiei. Pentru artiști, această dimensiune globală și instantanee oferă niște oportunități extraordinare, cu condiția să fie pregătiți la nivel de vârf atât profesional, cât și inovativ, pentru a-și lansa cariera către audiențe noi, prin mijloace noi. În același timp, experiența directă a recitalurilor în săli de concerte cu sau fără audiență rămâne un vârf important de cucerit în cariera oricărui artist și cucerirea acestuia e bine să înceapă cât mai devreme.

Pentru audiențe, pe de altă parte, este foarte interesant să știe ce se întâmplă cu artiștii, cu atât mai mult în această perioadă în care platformele obișnuite de întâlnire sunt întrerupte.

Vom lucra cu toate tipurile de media pentru acest proiect și participanții vor învăța, de asemenea, să utilizeze în mod profesionist aceste mijloace de comunicare și promovare.

Clasa de Excelență Piano Star va pune în dialog două abordări pentru tinerii artiști și profesorii îndrumători – Piano StarTap [izvor de stele, glorie] - versus Piano StartUp [demers activ către succes] – este suficient să fie talentați sau este nevoie și de atitudine și eforturi pentru a crea oportunități de recital și de a crea audiențe noi, de a trasa drumul către succes?

Noi credem că amândouă. Educația muzicală reprezintă izvorul de artiști [StarTap], care are nevoie sa se conecteze la "piața" artistică, la celelalte instituții culturale, alți parteneri care toți împreună pot contribui la un demers cultural managerial și antreprenorial [StartUp] pentru a cuceri audiențele.

În cele 4 sesiuni tinerii pianiști vor întâlni artiști și profesioniști culturali pentru a discuta ce înseamnă, concret, o carieră artistică și cum se construiește ea.

Organizatori / Parteneri
Organizator: DC Communication și Asociația Artual

Parteneri instituții culturale:
ARCUB, Institutul Cultural Maghiar București, Institutul Francez, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Tinerimea Română

Parteneri instituții educație muzicală:
Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București, Liceul de Muzică Tudor Ciortea Brașov

Parteneri Media:
Radio România Muzical, Radio France International

Parteneri Premii / Concert:
Filarmonica Transilvania Brașov, Radio România Muzical, The Purcell School

Partener logistică:
OTB Solutions

Contact
pianostar@dccom.ro
Telefon: 0733-040.316

Web page: dccom.ro/pianostar
Facebook: www.facebook.com/pianostartap

Comunicat de presă